Sammanfattning

08.11.2024

Så har projektet Det första sågverket kommit till sitt slut. Jag har levt med det här projektet konstant i tankarna på olika sätt i sex månaders tid, och det känns både skönt och lite sorgset att det är klart.

Redan när jag sökte pengar från Nämnden för Hemslöjdsfrågor till projektet visste jag att jag skulle få utnyttja nästan varenda hantverk jag utövar; smide, plåtbearbetning, träsvarvning, timring och slöjd i färskt virke. Sammanfattningsvis gick renoveringen ungefär som jag hade tänkt mig från början, med undantag för att sågen var mycket mer snedsliten än jag först trott. Jag har i största möjliga mån jobbat med äldre handverktyg under renoveringen, mestadels verktyg jag antingen renoverat eller gjort själv. Det är ju det som är så bra med gamla verktyg, som kransågen. De är gjorda för att hålla och man kan renovera upp dem nästan hur slitna de än är, om man bara ger dem den tid och den omsorg de förtjänar. Hade man kunnat ta gesäll i renovering av gamla verktyg hade jag nog rivit av det av bara farten längs med vägen.

Någonstans var jag lite rädd för att det skulle visa sig att det skulle vara ett helvetesprojekt att använda sågen. Att vi skulle få såga och såga och såga och att det inte skulle hända så mycket. Det hade jag inte alls behövt oroa mig för, det gick lätt och tuggade på fint. Jag blev positivt överraskad av hur fort sågen avverkar. Har man lite rutin och jävlar anamma så går det nog hur fort som helst. Även kranen känns hanterbar, den blev verkligen så mobil som jag hade tänkt mig.

Jag gick in i projektet med föresatsen att visa hur användbar kransågen kan vara för slöjdare, småbrukare och andra som fäller enstaka träd för husbehov. Jag ville visa att den var ett hållbart, billigt och driftsäkert alternativ för den som vill förädla sitt eller andras virke till råmaterial till byggnadsvård, båtbygge, slöjd och mycket annat.

Så då är frågan, kan vem som helst renovera en kransåg? Ja, jag vågar påstå att alla som har grundläggande verktygsvana kan renovera upp en såg. Men sikta om möjligt på en som är i något bättre skick än min, jag gjorde det nog onödigt svårt för mig själv. Handtagen är det lilla bekymret, så välj en såg som inte är allt för snedsliten eller böjd som min var. Jag har till största del använt mig av enkla verktyg som de flesta har hemma, eller har tillgång till, som fil, stålborste, hammare, huggkubbe och vinkelhake. Det är ett genomförbart projekt, om man har intresset och tiden.

Så jag skulle rekommendera den som har möjlighet och behov av mindre mängder virke, kanske i konstiga dimensioner, att bygga en kransåg. Ett bensindrivet sågverk är en stor investering och kan kännas motigt om man bara ska använda det någon enstaka gång. Då är kransågen en perfekt lösning. Så mina avslutande ord är; gör det! Renovera och använd en kransåg. Renovera och använd gamla verktyg, ge dem en chans. De har ofta hållt i flera generationer, och har mycket mer kvar att ge.



/Bobbie Hermansson


Vid Pennan

Kajsa Skarheden