Renovering del 4 - Nya tänder

19.08.2024

Sågen bar inte bara spår av att ha legat utomhus eller övergiven i en lada i många år, utan också av en hel del användning. När man jobbar med en kransåg är det naturligt att man väldigt sällan använder tänderna längst ut i ändarna på sågen. Man jobbar mest på mitten, för att det inte ska bli allt för jobbigt att dra sågen upp och ner mellan sig. Det innebär att slitaget är störst där, och att de tänderna blir slöa fortast. Tyvärr verkade det som att de som använt sågen nöjt sig med att bara fila den på mitten. Det skiljde nästan en centimeter på mitten jämfört med ändarna och sågen var i princip obrukbar i det skicket.

Det var dags för nya tänder. Jag började med att rita upp en rak linje med den grundaste delen på mitten som nollpunkt. Därefter slipade jag ner alla tänderna till en jämn nivå.

Innan jag gjorde nya tänder läste jag på om hur tänder för klyvande sågning bör vara formade. Eftersom de följer träets fiberriktning hyvlar de av fibrerna istället för att skära tvärs över dem som en såg för vedkapning. Därför bör tänderna vara lutande och vassa på ena sidan (se bild) snarare än som kapande tänder som är pyramidformade och vassa på båda sidorna.

Jag mätte lutningen på de gamla tänder som gått att spara med gradskiva och ritade upp nya på resten av sågen. Jag passade också på att lägga till en uppsättning helt nya tänder längst ut i ena änden.. Eftersom mycket material behövde tas bort började jag försiktigt med vinkelslip och var noga med att det inte blev för varmt (för att inte skada härdningen.) Därefter handfilade jag upp skärpan.

Sågen måste testas för att jag ska få en bild av hur mycket tänderna behöver skränkas, dvs. böjas växelvis åt varsitt håll, så att sågbladet inte nyper. För att kunna provköra den behöver den först få nya handtag, så det fick bli mitt nästa steg.

/Bobbie Hermansson


Vid Pennan

Kajsa Skarheden